Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi
"Grigore Alexandru Ghica"

CERCUL PASTORAL – MISIONAR REGIUNEA OLTENIA – BANAT

postat la 2018-05-16 de admin

CERCUL PASTORAL – MISIONAR REGIUNEA OLTENIA – BANAT Drăgăşani – 14 – 15.05.2018

Anul 1918 a fost declarat, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, „Anul Omagial al Unităţii de Credinţă şi de Neam şi Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din anul 1918”.

Secţia Asistenţă Religioasă a Ministerului Afacerilor Interne se implică în desfăşurarea unor manifestări cultural – religioase prin intermediul preoţilor militari care activează în teritoriu. În acest sens, la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani, în perioada 14 – 15 mai a.c., au avut loc o serie de evenimente, astfel: - în ziua de 14. mai, preotul Drăguţ Marin a primit delegaţia cercului pastoral – misionar regiunea Oltenia – Banat, formată din preoţii militari Bălă Nicolae de la I.J.J. Dolj şi Petrişor Nicolae de la I.J.J. Caraş – Severin.

După săvârşirea Vecernei a fost evocată memoria luptătorilor anticomunişti decimaţi în închisorile politice comuniste S-a arătat că ziua de 14 mai este zi naţională pentru cinstirea martirilor din temniţele comuniste conform Legii 127/2017, anul acesta împlinindu-se 70 de ani de la marile arestări din noaptea de 14 mai 1948 şi că astfel a început distrugerea elitei intelectuale interbelice , unii dintre aceştia participând şi la actul Marii Uniri din 1918. - data de 15 mai a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghi în Biserica din incinta Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Drăgăşani, de către un sobor de preoţi compus din Preot Protopop Dumitraşcu Ion, de la Protoieria Drăgăşani, preot militar Bălă Nicolae – I.J.J. Dolj, preot militar Petrişor Nicolae – I.J.J. Caraş Severin, preot militar Drăguţ Marin – Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Drăgăşani, preot militar Mihalache Ioan de la Centrul de Pregătire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN, Rm. Vâlcea, preot Sîia Luca Georgian de la Parohia Valea Bisericii , preot Lazăr Liviu de la Parohia Ştefăneşti, apoi s-a săvârşit o slujbă de pomenire a eroilor jandarmi la Troiţa din incinta şcolii.

Manifestările s-au încheiat cu susţinerea unei conferinţe cu tema „1918 în conştiinţa poporului român” de către preot militar Petrişor Nicolae. La activităţi au participat cadrele şi elevii şcolii.